יום שישי, 8 ביולי 2011

נגישות באינטרנט

במסגרת קורס "שפות וכלים לעיצוב למידה מתוקשבת" הציג המרצה (מר צדוק יאיר) נושא "אתר נגיש" ונתן לנו כתובת אתר נגיש.

נגישות האינטרנט לאנשים המוגבלים
פעולות הנראות פשוטות בעיני בני האדם ללא מוגבלות כגון קריאה, חיפוש, ניווט, קניה ועוד, אינן כאלה עבור בני אדם בעלי מוגבלות.
מי הם בני אדם בעלי מוגבלות?
הכוונה לבני אדם בעלי מוגבלות היא לאנשים עיוורים, כבדי ראיה, עיוורים צבעים, חרשים, כבדי שמיעה, ליקויי למידה, לקויות מוטוריות ולקויות קוגניטיביות.

מהו אתר נגיש?
אתר אינטרנט נגיש: הוא אתר המאפשר לאנשים עם מוגבלות ולאנשים מבוגרים לגלוש באותה רמה של יעילות והנאה ככל הגולשים.
באתרי אינטרנט קיימים ארבעה סוגים של חסמי נגישות: חסמי תפיסה, חסמי הפעלה, חסמי הבנה וחסמים הקשורים ליציבות טכנולוגית.
1. חסמי תפיסה: כבדי-ראייה מתקשים לראות טקסטים ולקרוא אותם. עיוורים המשתמשים בתוכנת הקראה עלולים להחמיץ מידע לא-טקסטואלי, כגון תמונות וחיוויים גרפיים. חירשים וכבדי-שמיעה אינם יכולים להשתמש בערוץ השמע בסרטונים, אנימציות והרצאות מקוונות. לקויי-ראייה ועיוורי-צבעים מתקשים לתפוס מידע המועבר באמצעות צבעים. 
2. חסמי הפעלה: אנשים עם לקויות קוגניטיביות מתקשים (כמו כולם, אבל עוד יותר) להתמצא ולנווט באתרים בעלי מבני מסורבל. אנשים הזקוקים לזמן רב כדי לקרוא ולהגיב, יתקשו להתמודד עם אתרים המשנים את תוכנם בתדירות גבוהה, או חוסמים גישה לאחר זמן המתנה קצר. אנשים המתקשים להפעיל עכבר אינם יכולים להפעיל קישורים ולמלא טפסים.
3. חסמי הבנה: אנשים ששפת-אמם אינה שפת האתר (כגון עולים חדשים ובני מיעוטים), אנשים בעלי רמת השכלה נמוכה ואנשים עם לקויות שכליות מתקשים להבין טקסטים מורכבים הכוללים ראשי-תיבות, סלנג, שפת גבוהה וז`רגון מקצועי. דיסלקטים מקשים להתמודד עם טקסטים מורכבים ומסורבלים ועם תכנים שאינם מאורגנים היטב. כל אלה עלולים להתקשות במיוחד במילוי טפסים ובתיקון טעויות.
4. חסמים טכנולוגיים: פן זה של נגישות לאינטרנט עוסק ביציבות ובסטנדטיות של החומרה והתוכנה. אי-עמידה בתקנים משבשת את היכולת של הגולשים לגלוש באתרים מבלי להיתקל בבעיות. למשל, שימוש בעברית הוויזואלית מונע הסתייעות בטכנולוגיות שמקריאות טקסטים לעיוורים וללקויי-ראייה.

איך עושים את זה?
לכללים לבניית אתר אינטרנט נגיש יש תקן והנחיות במסגרת התקן העולמי W3C – WCAG. קיימות של נגישות A, AA ו- AAA. להלן מספר כללים מרכזיים:

  • תאימות לטכנולוגיה מסייעת: מאפשר עבודה עם קורא מסך (לעיוורים וכבדי ראיה). מחייב קוד סטנדרטי
  • מגוון אמצעי קלט/פלט: תפעול מלא באמצעות מקלדת.
  • חלופות: מספק חלופת טקסט לתמונות, כתוביות לוידאו.
  • עיצוב ממשק: אמצעי ניווט ואוריינטציה, צבעוניות וקונטרסט צבעים.
  • עיצוב תוכן: ארגון מסך (כותרות, רשימות, פסקאות), שפה פשוטה.
  • User in Control: שליטה של המשתמש על התצוגה (הגדלה, צבע, פונט), על זמני תגובה וקריאה, על סאונד.

    בשבילדעת עוד…
    את כל המידע הזה ועוד הרבה יותר תוכלו למצוא באתר נגיש.

לדעתי, חשוב להקים אתרי אינטרנט נגישים לאנשים עם מוגבלות, ולהנגיש אתרים שאינם נגישים. לאנשים הללו יש זכות מוסרית להיות חלק מהעולם הווירטואלי. במילים אחרות צריך להיות שוויון בעולם הווירטואלי. המשתמשים צריכים להיעזר בטכנולוגיה רגילה וטכנולוגיה מסייעת, וזה לדעתי משפר איכות החיים של בני אדם בעלי מוגבלות. וכמובן מימוש הזכות תלוי בראש ובראשונה בהנגשת האתרים.

תגובה 1:

  1. שלום חנאן
    קראתי בבלוג שלך הנושא נגישות באינטרנט, הנושא מעניין, וכן, צריך להקים אתרי אינטרנט נגישים, ובכך כל בני האדם יכולים להיות חלק מהעולם הווירטואלי....
    תמשיכי לכתוב נושאים מעניינים....
    ובהצלחה
    סאלחה עאמר-מורה לאנגלית

    השבמחק