יום שישי, 16 בדצמבר 2011

האם מורים ותלמידים צריכים להיות חברים בפייסבוק?

חינוך לערכים
לאחר מספר מקרים בהם איימו תלמידים על מוריהם והכפישו את שמם באינטרנט, מנסים במשרד החינוך להציב גבולות ברורים. לאחרונה משרד החינוך פורסם דרך חוזר מנכ"ל  הוראות למורים, שאסור להציע חברות לתלמידיהם בפיסבוק או לאשר הצעות חברות, על המורה לנקוט זהירות ושיקול דעת בנוגע למידע המופיע בפרופיל האישי שלו, פגיעה ברשתות החברתיות תיחשב כעבירת משמעת ותגרור ענישה ואיסור למורים להשתתף במידע אישי על תלמידים אליו נחשפו ברשת.

בגלל שהפיסבוק היא רשת חברתית, יש לדעתי  לשמור על הפרטיות של המורה ו של התלמיד, בכדי לא לטשטש את הגבולות ביחסי מורה לתלמיד, כי האווירה הלימודית המבוססת על טשטוש מוחלט בין המורה לתלמידיו, אינה אווירה של למידה שיתופית או למידה יעילה.אני  מאמינה שזה לא בריא  לתקשר עם התלמידים בפיסבוק בלי הטלת  גבולות בין מורה לתלמיד, עם זאת  קיימת אפשרות לנצל את היתרונות והתכונות הטובות שיש בפיסבוק במערכת החינוך בנוסף  להדרכת צוות המורים בבתי הספר לשימוש איפיקטיבי וטוב בפייסבוק.

למרות איסור משרד החינוך לתקשורת בין התלמידים והמורים בפייסבוק,  המורה צריך להיות קשוב לתלמידיו תוך התחשבות בצרכיהם של התלמידים, לכן יש להשתמש ברשתות חברתיות אחרות שיכולות לענות על צרכים לימודיים  ולהוות את התקשורת המיידית בין התלמיד למורה.

4 תגובות:

  1. חנאן שלום,
    שמי גתית ואני סטודנטית במגמת מינהל באור יהודה. נתבקשנו כחלק ממטלת קורס התקשוב להכנס לבלוג ולהגיב. בחרתי את הבלוג שלך באקראי ואני שמחה על כך.
    הנושא שאת בחרת לכתוב עליו, הוא הנושא שדנו עליו במטלת צ'אט קודמת שקיבלנו והוא נושא "חם".

    אני חושבת שמקומו של המורה להיות המבוגר האחראי (ולצערי לעיתים המבוגר האחראי היחידי (!!!) ברשת ולעשות עבודה חינוכית בפייסבוק. אין צורך שמורה יחשוף את פרטיו האישיים בפני התלמידים. הוא יכול ליצור חשבון/פרופיל שהוא רק לתפקידו זה ובכך לשמור על פרטיותו.
    אני מסכימה איתך שהמורה תמיד צריך להיות קשור לצרכי תלמידיו.
    לדעתי, לא היה צורך בהחלטה זו של משרד החינוך כדי לקבוע סופית שהקשר בפייסבוק בין מורה לבין תלמיד הוא בעייתי. אכן צריך לקבוע גבולות ברורים, כמו בכל מקום. כמו במקרים אחרים, משרד החינוך בחר בדרך הקלה ולא בדרך הנכונה.
    בהצלחה, גתית

    השבמחק
  2. חנאן שלום : שמי רשא אני בחרתי לכתוב תגובה בבלוג שלך כי הנושאים שבחרת אותם עניינו אותי מאוד ..כתבתך בעניין הפייסבוק עניינה אותי כי הנושא הזה כלם דנים עליו בזמן האחרון.דעתך הייתה חשובה ומעניינת ואני איתך בדעתך שמשרד החינוך עליו להציב גבולות ברורים בענייני הפיסבוק ולא ימנעו את התקשורת בכלל דרך הרשת

    השבמחק
  3. בהצלחה ראשד, אני ומקווה שתמיד אכתוב נושאים מעניינים בבלוג של.

    השבמחק
  4. חנאן שלום,
    שמי יפעת ואני סטודנטית לתואר שני במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה. קיבלנו מטלה בקורס תקשוב לקרוא בלוג לימודי ולהגיב עליו.
    בחרתי בבלוג שלך כי הנושא שעליו כתבת עלה לאחרונה לכותרות בתקשורת וגם אצלנו בביה"ס דיברו עליו לא מעט והדעות היו לכאן ולכאן.
    אני מסכימה עם מה שכתבת. אני לא חושבת שמורים ותלמידים צריכים להיות חברים בפייסבוק הפרטי שלהם.מורה צריך לשמור על פרטיותו ולא לאפשר לתלמידים לראות תמונות או פרטים מסויימים. בעידן של היום שגבולות של סמכות מטשטשים, אני בהחלט חושבת שצריך לנסות לשמור על גבולות מורה-תלמיד.
    ומכיוון שאי אפשר להתעלם מכך שהפייסבוק הוא כלי מאד נגיש שהתלמידים מחוברים אליו כמו לאינפוזיה, מורה יכול לפתוח פייסובק ספציפי לתלמידים, לצרכי למידה, העברת חומר לימודי וכתיבת הודעות ובכך למנוע מהתלמידים חדירה לפרטיות המורה (תמונות, חבריו של המורה וכו'...)

    השבמחק